Afgelopen vrijdag is er een speleo-ongeval gebeurd waarover de pers ondertussen uitgebreid aan het berichten is. Het Verbond van Vlaamse Speleologen wil via dit bericht wat meer duiding geven over het precieze relaas van de gebeurtenissen.

Op vrijdag 4 november hebben 9 speleologen een bezoek gebracht aan de grot PN77 in de gemeente Olargues in het Franse departement Hérault. Tijdens dit bezoek is één van hen pijnlijk ten val gekomen in het achterste gedeelte van de grot. Nadat de eerste hulp is toegediend en het slachtoffer op een comfortabele plek is geïnstalleerd, is een deel van het team terug naar de uitgang van de grot gegaan om de hulpdiensten te verwittigen. Enkele andere teamleden zijn bij het slachtoffer gebleven zoals de standaardprocedure in dit soort van situaties omschrijft.

Eenmaal de hulpdiensten ter plekke waren, is een reddingsoperatie opgestart om het slachtoffer uit de grot te evacueren. Deze vereiste dat de grot op sommige plekken breder gemaakt werd om de brancard door de soms smalle passages te kunnen manoeuvreren. Verder is het slachtoffer in kwestie met 194cm en 110kg groter en zwaarder dan gemiddeld wat de redding extra lastig maakte. Een derde moeilijkheid was dat tussen de plaats van het ongeval en de uitgang van de grot een ondergronds meer ligt waar het slachtoffer veilig over gebracht moest worden. Hierdoor heeft het in totaal 29 uren geduurd vooraleer hij veilig en wel weer bovengronds kon worden gebracht en vervolgens per helikopter kon worden afgevoerd naar het ziekenhuis van Montpellier.

Het slachtoffer is tijdens de hele operatie nooit in levensgevaar geweest. Er is in de grot een tent opgezet om hem te beschermen tegen onderkoeling, het grootste gevaar tijdens dit soort van situaties. Behalve een gebroken arm, heeft het slachtoffer geen letsels aan dit voorval overgehouden. Na een kortstondige observatie, kon hij het ziekenhuis verlaten en heeft hij zijn terugkeer naar België aangevat.

Het Verbond van Vlaamse Speleologen wil benadrukken dat het gaat om ervaren speleologen die zich goed hebben voorbereid vooraleer ze deze grot hebben bezocht. Dit omvat onder andere een grondige studie van de topografische informatie en specifieke documentatie over de grot. Daarnaast beschikken ze ook over een grondige kennis van de nood- en reddingsprocedures die komen kijken bij dit soort van ongevallen waardoor ze op elk moment doordachte beslissingen hebben gemaakt en de juiste stappen hebben ondernomen om de redding op gang te brengen. Het is dit soort kennis en voorbereiding die ervoor heeft gezorgd dat de hele operatie slechts 29 uren heeft in beslag genomen en dat het slachtoffer zonder verdere extra letsels is kunnen worden geëvacueerd.