Op zaterdag 5 maart 2022 vond de algemene jaarvergadering plaats in Jezus-Eik (Overijse).

Vooreerst een bedankje aan zij die aanwezig waren. De meeste clubs waren vertegenwoordigd, een paar hadden zich verontschuldigd. Als V.Z.W. is een jaarlijkse algemene vergadering verplicht. Het zou jammer zijn moest we enkel vergaderen omdat de wet dat eist. Een Algemene Vergadering is het uitgelezen moment om ideeën uit te wisselen over de werking van de federatie. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Met ander woorden: een AV overstijgt en vult de clubwerking aan.

Exact een jaar geleden, het hing al enkele dagen in de lucht. Op concerten mochten telkens minder en minder mensen aanwezig zijn. En dan was er die persconferentie op 12 maart 2020; ons land ging op slot vanaf 14 maart. Net de dag van onze Visie 2020 workshop en algemene ledenvergadering. Dan maar snel alles annuleren en hopen dat we over enkele weken alles wel kunnen organiseren (niet dus). De jongerenwerking besliste om het Paaskamp in Frankrijk niet door te laten gaan. Maar er werd wel een online kamp met challenges gehouden (de resultaten hiervan vind je nog de Facebook-groep van de VVS-Jongeren). De algemene vergadering ging digitaal op 9 mei 2020. De voorbereiding hiervan nam meer tijd in beslag dan een gewone fysieke vergadering.

Met het bestuur volgden we de corona-maatregelen verder op, samen met de UBS. Met het versoepelen en telkens aanpassen van de maatregelen in de zomer en erna werd er veel tijd gespendeerd aan de communicatie hierover. De wijzigingen interpreteren, de informatie en richtlijnen vanuit de UBS opvolgen, vertalen en in een duidelijke tekst voor onze leden gieten. En dit veranderde zowat elke 2 weken van mei tot oktober…

Vanaf augustus werd veel van onze tijd ingepikt door wat er gaande was in de grotduikwereld. Een incident met één van onze grotduikende leden leidde er toe dat ons grotduikreglement en sleutelverdeling van de grotduiksleutels hierzien moest worden. Dit in nauwe samenwerking met de UBS. Dit leidde dan tot onvrede bij een deel van de grotduikgemeenschap onder onze leden, met veel discusies en ruzies tot gevolg. Dit houdt ons, als bestuur, nog altijd bezig. De vele extra vergaderingen hierdoor maakte dat er weinig tijd overbleef om met de andere facetten van het VVS en de speleologie bezig te zijn…

Toch vonden we nog wat tijd om in janauri een Ronde van Vlaanderen te houden. We gingen virtueel op bezoek bij onze leden (en zij bij ons) om eens te informeren wat we goed doen en wat er beter kan. Het was een succes, mogen we zeggen. De uitkomst hiervan kan je nalezen in ons verslag van onze Ronde van Vlaanderen.

En de meeste leden van het bestuur zijn niet enkel actief in het VVS-bestuur. Zo maakten Erik, Guido en Eddy (samen met enkele anderen) 2 uitgaves van onze Spelerpes. Guido en Bruno verzorgden (samen met Anita) mee het VVS-secretariaat. Eddy hield zich nog bezig met onze statuten en RIO. Herman en Erik spenderden veel tijd aan de werkgroep grotduiken. Ondertussen hield Herman ook ons geld in het oog (de cijfertjes toch). Ik (Wim) onderhield verder de website en VVS webapplicaties en zocht naar een alternatieve applicatie voor het ledenbeheer. En Marion, die zorgde dat alles gecoördineerd verliep en nam vele kleinere taken op zich. En dit allemaal na ons professioneel leven…

En zo blijven we bezig…

Wim Janssen

De Commission de Plongée stelde een geheel nieuw reglement voor het duiken in hun sites op. Het VVS heeft dit reglement integraal en zonder enige inhoudelijke wijziging overgenomen. De WGD had geen enkele invloed op het schrijven van dit nieuwe document. Onze RVB was van oordeel dat ons reglement inderdaad best dit reglement op alle punten zou overnemen om incidenten in de toekomst te voorkomen. Zo zorgde de WGD voor de vertaling van het nieuwe UBS-reglement grotduiken. Als blijk van goede wil, werd zoals onze RVB had voorgesteld het hele UBS-grotduikreglement overgenomen, ook het onderdeel over de sleutelverdeling en het algemeen reglement. 

De nieuwe sleutelverdeling is aldus identiek aan deze binnen de UBS: clubs met 5 of meer duikers krijgen een sleutel, indien die beschikbaar is. Zo krijgen de clubs Cascade, SC SE en TRT een clubsleutel, louter voor hun leden. De overblijvende 2 sleutels worden dan centraal in een kluisje aan de gevel van de VVS-unit in Vilvoorde (de locatie en aanvraag procedure vind je hier) geplaatst. Deze sleutels kunnen aangevraagd worden door alle duikers (uiteraard ook deze waarvan de club geen eigen sleutel heeft). Door deze nieuwe plaatsing moeten onze duikers daarenboven minder grote omwegen maken om in de door de UBS beheerde sites te gaan duiken. Tevens kan iedereen een UBS-sleutel afhalen (mits reservatie) in het ‘Maison de la Spéléologie in Namen (tel. +32 81 23 00 09, Avenue Arthur Procès 5 te 5000 Namen), of bij een UBS-functionaris (na contact met de UBS via hetzelfde telefoonnummer).

In het geval dat de clubsleutel reeds besproken is, raden we aan om geen aanspraak te willen maken op de centrale sleutels. Dit om overbeduiking van de UBS-sites te vermijden. Al staat het je natuurlijk vrij om deze sleutel toch af te halen, er dan honderden kilometers mee te rijden om dan tot de conclusie te komen dat alle sites al vol zitten en er overal reeds teveel auto’s geparkeerd staan. In de toekomst zal de UBS trouwens een reservatiesysteem op touw zetten om overbeduiking (en een ‘nutteloze’ sightseeing tour doorheen België) te vermijden, en zo kan je al anticiperen op dit systeem.

Het ‘peter’ systeem is een ander deel van het overgenomen reglement dat helemaal nieuw voor ons is. Ons vorig duiker-classificatiesysteem met duikers A, B en C komt helemaal te vervallen. Nu zijn er enkel nog grotduikers (en niet-grotduikers). Je club bepaalt zelf wie grotduiker is en wie niet. Niet-grotduikers die de Belgische ondergrondse onderwaterwereld willen verkennen, kunnen beroep doen op een (of meer) ‘peter(s)’ of ‘meter(s)’ die hen zal begeleiden tot die van mening is dat de duiker voldoende autonoom is. De peter meldt dit dan aan de verantwoordelijke voor de aansluiting van de club en deze aan de federatie. De duiker krijgt dan een nieuwe lidkaart met vermelding ‘grotduiker’. Deze vermelding van ‘grotduiker’ is op geen enkele manier een brevet. Met deze vermelding op de lidkaart kan de sleutel van de sites worden verkregen bij een sleutelbeheerder. De toekenning van de kwalificatie ‘peter’ gebeurt door de voorzitter/secretaris van het clubbestuur in samenspraak met de duiker en/of de duikverantwoordelijke die tevens ‘peter’ is of de meest ervaren duiker van de desbetreffende club. Deze toekenning wordt gemeld aan de WGD. Een 'peter' dient 'grotduiker' te zijn, over de nodige didactiek te beschikken en bovenal de roeping te hebben om een duiker te willen begeleiden voor een (lange) periode.

Geen enkele oefening wordt toegelaten in de door de UBS beheerde sites, louter recreatieve duiken zijn toegestaan.

Opgelet ook met filmpjes op Facebook: verspreiding van foto's, video's, artikels, advertenties, enz. die in strijd zijn met het huidige reglement, of die een praktijk illustreren die niet in overeenstemming is met de aanbevelingen, stelt hun auteur(s) bloot aan sancties.

Uiteraard wordt gevraagd om correct te parkeren, hekken af te sluiten, een helm te dragen (ook op de toegangsweg naar de mijn), enz.

Lees zeker het volledige reglement na vooraleer je gaat duiken!

Changed: Tuesday, 06 December 2022 15:20Size: 239.61 KBVersion 22.03.05

Ten slotte nog dit: op aanraden van de RVB werd naast het duikreglement ook het algemeen reglement overgenomen van de Commission de Plongée. Dat betekent dat de WGD ook weer een gewone werkgroep wordt zoals alle andere binnen het VVS. Wie actief wil meewerken en zich kan vinden in de doelstellingen van club-overstijgende activiteiten kan toetreden tot de werkgroep, daartoe stuur je een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Hebben jullie na tweemaal lezen nog vragen?

Gezien ons reglement integraal werd overgenomen, kunnen alle vragen over het reglement aan Commission de Plongée gesteld worden via com-plongee@speleo.be. Indien je het Frans niet of niet voldoende machtig bent, kan je je ook richten tot de WGD via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., wij zullen je vraag dan doorspelen.
 
Werkgroep Grotduiken This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

In januari hielden wij onze Ronde van Vlaanderen. Tijdens 4 sessies gingen wij, als bestuur, in gesprek met jullie, onze leden. We hebben verteld wat onze visie is voor de komende tijd en waar we zoal mee bezig zijn. En we hebben vooral ook geluisterd naar wat jullie als leden van ons verwachten, wat er goed loopt en wat er verbeterd kan worden.
 
De samenvatting van wat er uit de bus is gekomen kan je hier nalezen.

Wij, als bestuur, gaan hier nu verder mee aan de slag.