In 2022 – 2023 organiseren de Commissie Opleidingen (Speleo Nederland) en de Werkgroep Speleologische Vorming (VVS) een nieuwe cursus brevet A.

Wat houdt deze cursus in?

Een speleoloog met het brevet A is een ploeglid die alle technieken beheerst om zich zelfstandig op een veilige, vlotte en verantwoorde manier in het ondergrondse milieu te verplaatsen.

De speleoloog heeft kennis van de omgeving, kan alles wat hij tegenkomt beoordelen en heeft respect voor het kwetsbare grotmilieu.

Waarom deze cursus volgen?

 • Tijdens deze cursus leer je de nieuwste en efficiëntste touwtechnieken.
 • Je leert nieuwe speleologen kennen, zowel ervaren als beginners, waarbij regelmatig hechte vriendschappen ontstaan. Dit is een verrijking van jouw speleocarrière.
 • Naast het speleotechnische zijn er ook de gezellige avonden met mooie verhalen die dan steeds weer boven komen.
 • Na brevet A is het niet gedaan; dit is nog maar het begin. Brevet B, EHBO-weekend, expé, secours, jongerenbegeleiding, … Het behalen van het brevet A is dus ook geboden voor deze vervolgstappen en … als je eenmaal van onze cursussen hebt geproefd …

Wie kan deze cursus volgen?

 • Elke persoon vanaf de leeftijd van 16 jaar bij aanvang van het examenweekend en met een geldige speleoverzekering.
 • Zowel mensen zonder enige ervaring als ervaren speleologen die al jaren aan speleo doen. Voor elk wat wils en iedereen zal er iets bijleren. Indien je niet over een speleouitrusting beschikt, kan je deze huren bij het VVS.
 • Iedereen die graag nog onverkende gebieden wil ontdekken en exploreren.
 • De cursus staat open voor 20 speleologen.

De prijs van deze cursus?

De kostprijs van deze cursus bedraagt €445 (+18jaar) en €395 (-18jaar).

In deze prijs zit inbegrepen: huur accommodatie, slaapplaats in gîte voor vrijdag- en zaterdagavond, een cursusboek, nieuwe leeflijn, T-shirt en zoveel meer.

Zoals jullie lezen is iedereen altijd welkom vanaf vrijdagavond, maar de cursus begint pas zaterdagochtend.

Het is ook mogelijk alleen deel te nemen aan het examenweekend (en oefenweekend) zonder de cursus te volgen, maar dan mis je echt een groot deel van de ambiance en de sfeer!

De kostprijs hiervoor is €195 (maximum 5 personen). Het cursusboek is inbegrepen en word je bezorgd bij aanvang van de cursus.

Hoe verloopt deze cursus?

De cursus bestaat in totaal uit 5 weekends. Deze starten op zaterdagochtend en eindigen op zondagnamiddag rond 17u.

 • Tijdens de eerste 3 weekends leer je de verschillende technieken, die meteen worden toegepast in de grot en op de rotsen.
 • Het 4de weekend is een herhalingsweekend waar alle technieken worden herhaald, dit zowel op de rotsen als in de grot. Als je dus een keer iets mist, is dit de moment om het in te halen.
 • Het examen wordt afgenomen tijdens het 5de weekend.

De maaltijden worden door een vrijwillige kookploeg bereid en gezamenlijk genuttigd.

De prijs voor de maaltijden, evenals de overnachtingen zijn inbegrepen in het cursusgeld.

Wanneer vindt de cursus plaats?

 • 10-11 september 2022
 • 15-16 oktober 2022
 • 26-27 november 2022
 • 21-22 januari 2023 (oefenweekend)
 • 11-12 februari 2023 (examenweekend)

Hoe inschrijven?

De inschrijvingen werden reeds afgesloten.

Op vrijdag 15 juli 2022 vanaf 12:00 uur kun je inschrijven via de website van het VVS.

Als zich op de 1e dag van de inschrijving (dus vóór 16 juli 00:00 uur) meer gegadigden aanmelden dan er plekken zijn, dan wordt er maandag 18 juli onder deze mensen geloot. Als er na de 1e dag nog plekken over zijn (wat we niet verwachten), dan telt het tijdstip van inschrijving. Snel inschrijven is dus de boodschap!

Opgelet: enkel inschrijving via de het webformulier is mogelijk.

De inschrijving is pas definitief indien je binnen een week het cursusgeld overmaakt op het rekeningnummer van het VVS: BE17 7343 3250 7521 - BIC KREDBEBB met vermelding van je volledige naam, je club, en “Brevet A 2022-2023”.

Bij verdere vragen of opmerkingen kan je altijd terecht bij Ruud van der Aa op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hopelijk tot op het eerste brevet A weekend!

In naam van de Werkgroep Speleologische Vorming en de Commissie Opleidingen.