Update 31 oktober 2020

Het corona-virus grijpt momenteel zeer sterk om zich heen. Zo sterk zelfs dat onze ziekenhuizen eronder dreigen te bezwijken...

Daarom vragen wij aan jullie om jullie contacten maximaal te beperken.

Vanuit het VVS en de UBS raden wij, om de verdere verspreiding van het virus te vertragen, zéér sterk af om nog grottochten te doen of andere speleo activiteiten te beoefenen gedurende de volgende weken. (thuis een tocht voorbereiden, een topo afwerken, aan artikel voor Spelerpes schrijven, enz. mag nog wel). En beperk je niet essentiële verplaatsingen maximaal.

Wil je snel terug met je club gaan grotten en/of Kerstmis en nieuwjaar vieren met je familie of vrienden, houd je je dan strikt aan alle corona-maatregelen. Met zijn allen kunnen we het corona-virus klein krijgen.

Dit artikel werd aangepast naar een meer stabiele tekst die veel minder afhankelijk is van de steeds wijzigende corona-maatregelen + beschrijving van de huidige maatregelen voor de speleologie.

 

Om het corona virus in te dijken zijn de volgende maatregelen van toepassing:

Algemeen

Pas steeds de volgende 6 basisregels toe:

 • Respecteer de hygiëneregels.
 • Doe je activiteiten bij voorkeur buiten.
 • Denk aan kwetsbare mensen.
 • Houdt afstand (min. 1,5m). Draag een mondmasker indien je geen afstand kunt bewaren.
 • Beperk je nauwe contacten.
 • Volg de regels voor bijeenkomsten.

Alle andere en actuele maatregelen in België vind je op de volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Voor reizen naar het buitenland vind je hier de nodige informatie: https://diplomatie.belgium.be/nl

Speleologie

Vanuit het VVS hangen we in eerste instantie af van Sport Vlaanderen. De actuele maatregelen voor de sport in Vlaanderen vind je op de volgende website: https://www.sport.vlaanderen/corona 

De maatregelen specifiek voor de speleologie worden door het UBS, samen met de Waalse overheid opgesteld. Deze vind je hier: https://www.speleoubs.be/index.php/agenda/speleo-protocoles

Samengevat zijn voor ons de onderstaande maatregelen van toepassing op de speleologie. Dit vanaf 29/10/2020 tot nader bericht.

 • Sporten in georganiseerd verband (in clubs, sportlessen, groepen…) is verboden, behalve outdoor voor kinderen tot 13 jaar.
 • Sporten in individueel verband is toegestaan indien je dit outdoor doet. Het grotten wordt beschouwd als outdoor omwille van een speciaal statuut dat het UBS heeft verkregen vanuit de overheid:
  • Ofwel met je huishouden, aangevuld met max. 1 nauw contact (steeds dezelfde persoon). In deze context is afstand houden niet noodzakelijk.
  • Ofwel met maximum 4 personen en altijd met een afstand van min. 1,5m. In grotten, tijdens het bewegen, houdt je een afstand van min. 5m aan.
 • Je bent verplicht je grot of klimmasief te reserveren via de website van het UBS (om overbevolking te voorkomen): https://www.speleoubs.be/index.php/agenda/speleo-protocoles
 • Sportkampen zijn niet toegestaan. Tenzij voor kinderen tot 13 jaar, zonder overnachting.
 • Publiek is niet toegelaten.
 • Gidsingen zijn niet toegestaan.
 • De maatregelen met betrekking tot het individueel en collectief materieel vind je in het onderstaande document, onder code rood en in de bijlagen:

Modifié le: 17/10/2020Taille: 964.5 KBVersion: 20.10.07

De codes groen, geel, oranje en rood met hun maatregelen in bovengenoemd document zijn momenteel niet meer van toepassing.

Meer informatie

Informatie over de invloed van het COVID-19 virus op het duiken en ook de gewone speleologie kan hier vinden.

We houden jullie verder op de hoogte via onze website en de VVS-nieuwsbrief.

Voor verder vragen kan je terecht bij het VVS secretariaat via Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser. of rechtstreeks bij de leden van het bestuur via Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..

Namens het bestuur van het VVS.