De werkgroep VVS Jongeren heeft als doel jongeren vanaf 12 jaar te laten kennismaken met speleologie.

Hiervoor organiseren we viermaal per jaar een Jongerenweekend. Op deze weekends zijn alle jongeren die willen kennismaken met speleologie welkom maar ook de kinderen van speleologen kunnen deelnemen. De ideale manier dus om speleologie te ontdekken.

De weekends gaan meestal door in de Ardennen waar we verschillende grotten zullen bezoeken.

Een team van toffe en ervaren begeleiders zal de jongeren in groepjes opdelen volgens hun ervaring en ervoor zorgen dat iedereen een veilige en leerzame speleo ervaring kan beleven.
Deze mensen leren de jongeren ook hoe ze veilig een grot moeten bezoeken en hoe ze zich moeten voortbewegen in dit ondergronds milieu.

In een later stadium worden de jongeren dan de  verschillende touwtechnieken aangeleerd waardoor ze zich ook in de verticale grotten kunnen begeven en zich kunnen bezighouden met touwwerk.

We besteden tijdens deze weekends natuurlijk veel aandacht aan de bescherming van grotten en hoe we daar zelf ons steentje kunnen aan bijdragen.
Verder zullen de begeleiders elke tocht op een fijne manier aanvullen met hun ervaringen en kennis.
Zo kunnen de nieuwe speleologen hun eigen ervaringen opdoen.

Als ze voldoende ervaring hebben zullen we ze door verwijzen naar een speleoclub uit hun buurt die ze met open armen zullen ontvangen.
We zullen hen ook aanbevelen om de cursussen die de werkgroep speleologische vorming inricht te volgen.
Bij de VVS jongeren vragen we hen dan om mee te zorgen voor de begeleiding van nieuwe geïnteresseerden in de wereld van de speleologie.

De VVS jongeren zijn de toekomst en het voortbestaan van de prachtige sport en wetenschap die speleologie is.

Je interesse opgewekt? Stuur dan een mailtje naar het secretariaat via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beste jongeren, ouders en begeleiders,

Neem jullie agenda van 2020 erbij en blokkeer alvast de volgende data in jullie agenda:

Beste jongeren en ouders

In 2020 gaan we eindelijk weer op buitenlands speleokamp met de VVS-jongeren. Het kamp vindt plaats in de eerste week van de paasvakantie, van zaterdag 4 tot en met zondag 12 april 2020

Beste ouders en jongeren,

Eerst en vooral wensen wij jullie allemaal heel fijne eindejaarsfeesten, en dat het nieuwe jaar jullie weer vele fantastische (speleo-)avonturen mag brengen! De eerste jongerenactiviteit van 2020 is de jongerendag in de toren van Roton op zaterdag 18 januari. Hier oefenen we samen alle mogelijke touwtechnieken: een ideale gelegenheid om je technische kennis nog eens goed op te frissen of om nieuwe technieken te leren.

Beste jongeren, 

Na een grondige opfrissing van jullie speleotechnieken op de jongerendag in januari, is het hoog tijd om nog eens samen onder de grond te duiken. Daarom gaan we op 7 en 8 maart 2020 op jongerenweekend te La Reid.