De werkgroep VVS Jongeren heeft als doel jongeren vanaf 12 jaar te laten kennismaken met speleologie.

Hiervoor organiseren we viermaal per jaar een Jongerenweekend. Op deze weekends zijn alle jongeren die willen kennismaken met speleologie welkom maar ook de kinderen van speleologen kunnen deelnemen. De ideale manier dus om speleologie te ontdekken.

De weekends gaan meestal door in de Ardennen waar we verschillende grotten zullen bezoeken.

Een team van toffe en ervaren begeleiders zal de jongeren in groepjes opdelen volgens hun ervaring en ervoor zorgen dat iedereen een veilige en leerzame speleo ervaring kan beleven.
Deze mensen leren de jongeren ook hoe ze veilig een grot moeten bezoeken en hoe ze zich moeten voortbewegen in dit ondergronds milieu.

In een later stadium worden de jongeren dan de  verschillende touwtechnieken aangeleerd waardoor ze zich ook in de verticale grotten kunnen begeven en zich kunnen bezighouden met touwwerk.

We besteden tijdens deze weekends natuurlijk veel aandacht aan de bescherming van grotten en hoe we daar zelf ons steentje kunnen aan bijdragen.
Verder zullen de begeleiders elke tocht op een fijne manier aanvullen met hun ervaringen en kennis.
Zo kunnen de nieuwe speleologen hun eigen ervaringen opdoen.

Als ze voldoende ervaring hebben zullen we ze door verwijzen naar een speleoclub uit hun buurt die ze met open armen zullen ontvangen.
We zullen hen ook aanbevelen om de cursussen die de werkgroep speleologische vorming inricht te volgen.
Bij de VVS jongeren vragen we hen dan om mee te zorgen voor de begeleiding van nieuwe geïnteresseerden in de wereld van de speleologie.

De VVS jongeren zijn de toekomst en het voortbestaan van de prachtige sport en wetenschap die speleologie is.

Je interesse opgewekt? Stuur dan een mailtje naar het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wij zijn ontzettend blij dat de eerste twee jongerenweekends van dit najaar zo'n groot succes waren. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel gemotiveerde jonge speleologen zijn. Om jullie agenda's alvast te vullen, hebben we wat vooruitgeblikt en de jongerenweekends voor 2024 vastgelegd. Noteer dus in jullie agenda:

Wens je mee de sfeer op te snuiven van het jongerenweekend te La Reid in september 2022, bekijk dan hier de foto's.

Met veel trots en blijdschap kondigen wij aan: de wedergeboorte van de VVS-jongerenwerking! Komend jaar zullen wij opnieuw verschillende jongerenweekends organiseren, met échte grotten. Ook zullen we in de Paasvakantie eindelijk het langverwachte jongerenkamp organiseren. De activiteiten kunnen wel alleen doorgaan als je-weet-wel-welk-rotvirus onze plannen niet saboteert.

Op 11 april trok onze jongerenwerking naar Villers-le-Gambon. Enkele foto's van die dag kan je hier bewonderen.