We konden er niet naast kijken, de overvloedige regen van de laatste weken heeft zijn sporen nagelaten. Er is ongelofelijk veel schade aangebracht aan huizen en straten in Wallonië, gezinnen hebben alles verloren. De menselijke tol was immens.

Onze gedachten gaan dan ook in de eerste plaats uit naar de getroffenen.

Naast deze menselijke schade zijn er ook gevolgen voor de grotten… Ingangen geblokkeerd door boomstronken en modderstromen. Ingangen hebben een ander aanzicht gekregen, door de kolkende massa’s water zijn sommige grotten onstabiel geworden door losgekomen rotsblokken.

Om de ravage in en rond de grotten op te lossen is er heel wat werk op de plank. Samen met UBS bekijken we hoe we dit kunnen aanpakken. UBS heeft nog niet de tijd gehad om alles in kaart te brengen, een inventaris wordt opgemaakt.

UBS zal de coördinatie op zich nemen om de opkuis in goede banen te leiden.

Heb je tijdens een recentelijke afdaling iets vastgesteld dat de veiligheid in het gedrang zou kunnen brengen, meldt dit aan het UBS of VVS.

Laat van je horen als je wil meewerken aan de opkuis.

Op deze pagina op de UBS website kan je een document met de actuele situatie downloaden: https://www.speleoubs.be/index.php/centre-de-documentation/inventaire-des-grottes-suite-aux-inondations

Grotbezoek kan, maar wees dubbel voorzichtig. 

Meer informatie volgt.