De laatste updates

Die vind je hier.

Speleologie… wat kan?

Het is niet gemakkelijk om de beslissing te nemen om speleologen het grotten te ontzeggen, zowel de droge speleo als het grotduiken. Toch moeten we ons neerleggen bij de regels die ons opgelegd worden. Sport georganiseerd door een club of federatie is bij ministerieel besluit van 31/10/2020 verboden tot nader order.

Zouden we het aandurven om speleologie te interpreteren als ‘individuele fysieke activiteiten in de buitenlucht’ dan negeren we de geest van de hele covid-reglementering die met de opkomst van verschillende mutaties nog strenger geworden is. Speleologie behoort niet tot de individuele fysieke activiteiten in de buitenlucht, wel toegestaan zijn wandelen, joggen, fietsen,… En tijdens deze laatste nog toegelaten activiteiten mag u vergezeld worden door leden van uw gezin of door uw naaste contactpersoon (‘één knuffelcontact’)

De toegang tot sommige sites is ook expliciet verboden door de lokale autoriteiten (bijvoorbeeld de vallei van de Ninglinspo). Ook toeristische grotten zijn tot nader order gesloten.

Laten we dus de oproep van de autoriteiten om het risico op besmetting te verkleinen opvolgen:

  • Door bij (SRT)activiteiten buiten de contacten zoveel mogelijk te beperken (tot enkel essentiële contacten, de persoonlijke bubbel).
  • Door alle activiteiten in ondergrondse ruimtes zonder of met beperkte ventilatie, (net zoals in sporthallen) niet als een buitenactiviteit te beschouwen. Grotten is géén buitenactiviteit. Advies is dus om niet ondergronds te gaan.
  • Door het risico niet te lopen om beroep te moeten doen op hulp van buitenaf (in geval van nood zullen vrijwilligers van Spéléo-Secours in groep moeten werken, net als de spoeddiensten en ziekenhuizen die al meer dan genoeg belast worden). Vergeet niet dat we door minder activiteiten ook minder getraind zijn en dus sneller (gevaarlijke) fouten kunnen maken.

We willen ook liefst vermijden dat we nu als federatie in het nieuws komen als asociaal, niet solidair en in overtreding met de regels.

Qua verzekering, zijn gastverzekeringen niet mogelijk. Gezien alleen clubs een gastverzekering kunnen afsluiten en clubactiviteiten verboden zijn, kan het VVS daarom tot nader order geen gastverzekering afleveren.

Mensen die toch ondergronds gaan en zich dus niet aan de regels houden riskeren problemen met de autoriteiten als ze worden gecontroleerd.

De UBS en het VVS kunnen het beoefenen van speleologie niet verbieden. We kunnen alleen onze leden zo goed mogelijk informeren. Op onze website vind je steeds de laatste gegevens die de UBS met ons deelde: https://www.speleoubs.be/2021-03-08-Deconfinement-Edition-12.pdf

Als je de informatie anders interpreteert en je niet te houdt aan de regels van de overheid, dan kan je gesanctioneerd worden door die overheid.

Het is onredelijk om de mazen in onze informatie aan te grijpen om eigen interpretaties te maken. Het mag duidelijk zijn dat het standpunt van het VVS hetzelfde is als die van de autoriteiten die speleologie momenteel verbieden.

Grotduiken is vermoedelijk de veiligste sport op heden en is mits inachtneming van de regels wel toegelaten. Clubactiviteiten zijn hier echter ook niet toegelaten. Ook hier geldt dat bij ongelukken Spéléo-Secours ingezet zou moeten worden, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Wat betreft klimmen, vind je informatie op de website van de CAB of KBF: https://www.klimenbergsportfederatie.be/nieuws/coronavirus-covid-19

Meer informatie

Informatie over de invloed van het COVID-19 virus op het duiken en ook de gewone speleologie kan hier vinden.

We houden jullie verder op de hoogte via onze website, de VVS-nieuwsbrief en onze Facebook-groep

Voor verder vragen kan je terecht bij het VVS secretariaat via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of rechtstreeks bij de leden van het bestuur via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Namens het bestuur van het VVS.