We hebben vanaf heden een nieuw aanpspreekpunt integriteit. Sofie Van Waesberghe neemt deze taak over van Erik De Groef. Lees hier welke diensten ze in de rol van API aanbied:

Mijn naam is Sofie Van Waesberghe. Ik ben de Aanspreekpersoon Integriteit (API) bij het Vlaams Verbond van Speleologen (VVS) en neem hierdoor de functie van Erik De Groef over. Aangezien ik niet betrokken ben bij het bestuur van het VVS kan ik onafhankelijk werken en zo kunnen meldingen in alle discretie gebeuren. 

Sommigen onder jullie zullen me zeker al kennen want ik ben zelf als jongere opgegroeid binnen de speleologie. Ik ben een aantal jaren minder actief geweest omdat ik mama ben geworden van drie kinderen. Nu hoop ik de draad terug te kunnen opnemen en me wat vaker onder de grond te begeven. Zelf heb ik altijd heel veel plezier gehad als speleoloog (en nog!) en vind ik het belangrijk dat mijn hobby in een veilige omgeving kan gebeuren waarbij mijn eigen grenzen en de grenzen van mijn mede-speleologen niet overschreden worden. 

Iedereen binnen het VVS (speleoloog, jongere en hun ouders, lesgever, bestuurder, club-API,…), kan bij mij als federatie-API steeds terecht met een vraag, vermoeden of klacht over fysiek, psychisch of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan gaan over pesten, (seksueel) ongewenst gedrag, geweld, discriminatie, chantage,… Merk je dat je eigen grenzen of de grenzen van iemand anders overschreden worden of handelingen gebeurden die niet aanvaardbaar zijn, zowel onder- als bovengronds? Neem zeker contact met mij op.

Je kan me een mailtje sturen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen/sms’n/appen op 0474 44 64 13. Ik probeer bij verschillende activiteiten (jongeren, speleologische dagen, brevet) ook aanwezig te zijn, dus spreek me dan gerust rechtstreeks aan. 

Ik ben van opleiding huisarts maar werk al een aantal jaar voor kind en gezin. Indien jullie mij contacteren wil ik wel benadrukken dat dit is in mijn rol als federatie-API en niet als huisarts. Als federatie-API heb ik geen beroepsgeheim maar natuurlijk wel discretieplicht. Ik luister dus naar je vraag of verhaal, behandel jouw melding in alle discretie en verleen je advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing. Ik handel volledig onafhankelijk van de federatie en de stappen die ik onderneem, zal ik altijd eerst met jou bespreken. Hiervoor volgde ik een opleiding binnen het centrum ethiek in de sport (ICES). Zij kunnen me ook ondersteunen waar nodig.