De Commission de Plongée stelde een geheel nieuw reglement voor het duiken in hun sites op. Het VVS heeft dit reglement integraal en zonder enige inhoudelijke wijziging overgenomen. De WGD had geen enkele invloed op het schrijven van dit nieuwe document. Onze RVB was van oordeel dat ons reglement inderdaad best dit reglement op alle punten zou overnemen om incidenten in de toekomst te voorkomen. Zo zorgde de WGD voor de vertaling van het nieuwe UBS-reglement grotduiken. Als blijk van goede wil, werd zoals onze RVB had voorgesteld het hele UBS-grotduikreglement overgenomen, ook het onderdeel over de sleutelverdeling en het algemeen reglement. 

De nieuwe sleutelverdeling is aldus identiek aan deze binnen de UBS: clubs met 5 of meer duikers krijgen een sleutel, indien die beschikbaar is. Zo krijgen de clubs Cascade, SC SE en TRT een clubsleutel, louter voor hun leden. De overblijvende 2 sleutels worden dan centraal in een kluisje aan de gevel van de VVS-unit in Vilvoorde (de locatie en aanvraag procedure vind je hier) geplaatst. Deze sleutels kunnen aangevraagd worden door alle duikers (uiteraard ook deze waarvan de club geen eigen sleutel heeft). Door deze nieuwe plaatsing moeten onze duikers daarenboven minder grote omwegen maken om in de door de UBS beheerde sites te gaan duiken. Tevens kan iedereen een UBS-sleutel afhalen (mits reservatie) in het ‘Maison de la Spéléologie in Namen (tel. +32 81 23 00 09, Avenue Arthur Procès 5 te 5000 Namen), of bij een UBS-functionaris (na contact met de UBS via hetzelfde telefoonnummer).

In het geval dat de clubsleutel reeds besproken is, raden we aan om geen aanspraak te willen maken op de centrale sleutels. Dit om overbeduiking van de UBS-sites te vermijden. Al staat het je natuurlijk vrij om deze sleutel toch af te halen, er dan honderden kilometers mee te rijden om dan tot de conclusie te komen dat alle sites al vol zitten en er overal reeds teveel auto’s geparkeerd staan. In de toekomst zal de UBS trouwens een reservatiesysteem op touw zetten om overbeduiking (en een ‘nutteloze’ sightseeing tour doorheen België) te vermijden, en zo kan je al anticiperen op dit systeem.

Het ‘peter’ systeem is een ander deel van het overgenomen reglement dat helemaal nieuw voor ons is. Ons vorig duiker-classificatiesysteem met duikers A, B en C komt helemaal te vervallen. Nu zijn er enkel nog grotduikers (en niet-grotduikers). Je club bepaalt zelf wie grotduiker is en wie niet. Niet-grotduikers die de Belgische ondergrondse onderwaterwereld willen verkennen, kunnen beroep doen op een (of meer) ‘peter(s)’ of ‘meter(s)’ die hen zal begeleiden tot die van mening is dat de duiker voldoende autonoom is. De peter meldt dit dan aan de verantwoordelijke voor de aansluiting van de club en deze aan de federatie. De duiker krijgt dan een nieuwe lidkaart met vermelding ‘grotduiker’. Deze vermelding van ‘grotduiker’ is op geen enkele manier een brevet. Met deze vermelding op de lidkaart kan de sleutel van de sites worden verkregen bij een sleutelbeheerder. De toekenning van de kwalificatie ‘peter’ gebeurt door de voorzitter/secretaris van het clubbestuur in samenspraak met de duiker en/of de duikverantwoordelijke die tevens ‘peter’ is of de meest ervaren duiker van de desbetreffende club. Deze toekenning wordt gemeld aan de WGD. Een 'peter' dient 'grotduiker' te zijn, over de nodige didactiek te beschikken en bovenal de roeping te hebben om een duiker te willen begeleiden voor een (lange) periode.

Geen enkele oefening wordt toegelaten in de door de UBS beheerde sites, louter recreatieve duiken zijn toegestaan.

Opgelet ook met filmpjes op Facebook: verspreiding van foto's, video's, artikels, advertenties, enz. die in strijd zijn met het huidige reglement, of die een praktijk illustreren die niet in overeenstemming is met de aanbevelingen, stelt hun auteur(s) bloot aan sancties.

Uiteraard wordt gevraagd om correct te parkeren, hekken af te sluiten, een helm te dragen (ook op de toegangsweg naar de mijn), enz.

Lees zeker het volledige reglement na vooraleer je gaat duiken!

Changed: Tuesday, 06 December 2022 15:20Size: 239.61 KBVersion 22.03.05

Ten slotte nog dit: op aanraden van de RVB werd naast het duikreglement ook het algemeen reglement overgenomen van de Commission de Plongée. Dat betekent dat de WGD ook weer een gewone werkgroep wordt zoals alle andere binnen het VVS. Wie actief wil meewerken en zich kan vinden in de doelstellingen van club-overstijgende activiteiten kan toetreden tot de werkgroep, daartoe stuur je een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Hebben jullie na tweemaal lezen nog vragen?

Gezien ons reglement integraal werd overgenomen, kunnen alle vragen over het reglement aan Commission de Plongée gesteld worden via com-plongee@speleo.be. Indien je het Frans niet of niet voldoende machtig bent, kan je je ook richten tot de WGD via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., wij zullen je vraag dan doorspelen.
 
Werkgroep Grotduiken This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.