Geen enkele Vlaamse club moet zo ver naar de grotten rijden als Cascade, maar dat belet deze Oostendse speleo- en sifonduikclub niet om een bloeiende werking uit te bouwen. Op 9 september 2023 vierde de club met stichtend voorzitter Dirk Deroo haar 35ste verjaardag.

Het verhaal van Cascade begon in 1988. Onder impuls van Dirk kwamen enkele mensen op het idee om samen een nieuwe club op te richten voor speleologie en sifonduiken. Hiermee was Cascade de eerste club die expliciet het grotduiken in haar naam promoot. Aanvankelijk was Cascade lid van ATB, tot het bestuur in 1990 besloot aan te sluiten bij het Verbond van Vlaamse Speleologen.

Aanvankelijk telde Cascade een vijftiental leden. Intussen zijn al meer dan tachtig mensen bij Cascade aangesloten. Hiermee is Cascade één van de grootste clubs van het land geworden. De leden zijn al lang niet meer beperkt tot West-Vlaanderen. Intussen telt de club mensen vanuit elke provincie van Vlaanderen. Sommigen hebben nog een ‘hoofdclub’ in eigen streek, maar zijn omwille van een aantal raakvlakken ook aangesloten bij Cascade. De voorbije jaren ziet de club ook een gestage instroom van duikers met een grotduikbrevet, die bij Cascade de omkadering zoeken om meer praktijkervaring op te doen met grotten en grotduiken.

Sinds haar ontstaan organiseert Cascade een goed gevuld aanbod aan activiteiten. Elke maand is er minstens één grotweekend, waarbij het bestuur ook de overnachtingen en alle omkadering tot in de puntjes organiseert. Cascade is wellicht ook een van de enige clubs met een volwaardige trainersploeg en een tweewekelijks aanbod aan opleidingen voor initianten, beginners en gevorderden.

De uitvalsbasis voor deze opleidingen is het Oostendse sportcentrum De Oude Watertoren. Het opleidingscentrum is gevestigd in een beschermde watertoren uit 1900, die door de Stad Oostende helemaal werd gerestaureerd en ingericht met meer dan 1.000 meter touwen. Je kan er in alle comfort de basistechnieken aanleren, maar je kan er ook putten tot 32 meter diep afdalen of alle mogelijke stellingen leren equiperen.

Sinds 2004 heeft Cascade ook een eigen exploratieteam, dat intussen al meerdere grotten heeft ontdekt of mee heeft helpen ontdekken. Bekend is wellicht de Grotte de la Fosse aux Ours in Rochefort, maar er zijn ook vruchtbare samenwerkingen met Avalon en de Waalse club GRSC. Zo ontdekte het exploteam intussen al vele kilometers nieuwe grotten, zowel boven als onder water en zowel in België als in Frankrijk. Op die manier groeide Cascade de voorbije 35 jaar uit tot een gevestigde waarde in het Vlaamse speleolandschap. 

Een stevig feestje was dan ook op zijn plaats om de verjaardag van de club te vieren. Alle leden waren dan ook op 9 september welkom om mee te vieren. Vanaf 14 uur kon je genieten van een doorlopende fotocompilatie en filmpjes uit de oude doos. Iedereen die zin had, kon deelnemen aan een wedstrijd om binnen de kortste tijd een speleoparcours te doorlopen dat enkele leden in elkaar hadden geknutseld met een stelling, autobanden en andere hindernissen. Hilariteit verzekerd. Zoals op elk verjaardagsfeest was er taart en koffie voorzien. De taart was versierd met fruit als rotsblokken en een speleomannetje in marsepein, dat verdacht veel gelijkenissen vertoonde met Dirk Deroo. 

De feestmaaltijd  bestond uit een variatie van verschillende warme hapjes, gevolgd door een lekker dessert. Drie leden zorgden voor een ludiek intermezzo, waarbij elk lid van de club wel voor iets gelauwerd werd. Daarna werden tafels en stoelen opzij gezet en kon het avondfeest beginnen. De meesten genoten nog lang na op het terras in de warmte van de avond.