Update 8 juni

PERSBERICHT 07-07-2020 (UBS) - Hervatting van de speleologie

Wij danken u voor uw geduld.

Met genoegen kondigen we nu aan dat de beoefenen van speleologie (onder voorbehoud) vanaf maandag 8 juni is toegestaan.

De circulaire van de minister van Sport bereikte ons zaterdag. Deze informatie maakte het mogelijk om de "gids" bij te werken. De vertaalde samenvatting van de gids vind je hier:

Gewijzigd: 18/06/2020Grootte: 224.18 KBVersie: 20.06.08

Let op, het hervatten van sport moet gebeuren in overeenstemming met bepaalde voorwaarden (protocollen) en in een georganiseerd kader (club). Beperkingen zijn nog steeds van toepassing tot 1 juli. We weten dat uw geduld op de proef is gesteld, maar het is belangrijk om het opgelegde kader te respecteren. Het gaat er om de federatie niet in moeilijkheden te brengen door een te snel herstel of niet in overeenstemming met de richtlijnen te handelen.

Om te voldoen aan het wettelijke kader maar ook om het ongemak te vermijden dat gepaard gaat met overmatig gebruik van bepaalde sites, hebben we een reserveringskalender voor deze grotten ontwikkeld. Ter herinnering: bijeenkomsten van beoefenaars op dezelfde site zijn altijd beperkt tot 1 juli.

Deze tool is tijdelijk, maar essentieel. U vindt alle informatie in de "gids" en op de UBS-website in de sectie "agenda".

Bedankt voor het opvolgen van deze procedures.

Initiaties, gidsen en andere omkaderingen zijn vanaf 1 juli toegelaten.

We zijn blij dat onze activiteiten kunnen worden hervat en we willen dat u er ten volle van profiteert en voor u en uw dierbaren zorgt!

Grotten – versoepeling

Activiteit registratie

Neem voor sites en grotten met gereguleerde toegang (beheerd door clubs of anderen) contact op met de gebruikelijke beheerders. Registreer voor andere grotten op volgende link: Directe link naar de agenda en het inschrijfformulier.

Voorwaarden

Voor uw uitstappen in de grot is het essentieel om de gewenste grot te reserveren, dit om bijeenkomsten van te grote groepen mensen te voorkomen. Ter herinnering: bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn verboden.

In afwijking hiervan is door de clubs georganiseerde sporttraining toegestaan ​​voor groepen van maximaal 20 deelnemers onder verantwoordelijkheid van een "trainer/verantwoordelijke" (COVID-supervisor).

Speleologie kan ALLEEN worden gedaan in het kader van activiteiten die worden georganiseerd door een club met een maximum aantal speleo's per grot en een "COVID-supervisor" die verantwoordelijk is voor het afdwingen van de sanitaire maatregelen.

Om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en een hervatting van onze activiteiten mogelijk te maken, hebben we een voorlopig reserveringssysteem voor grotten opgezet.

We zijn ons terdege bewust van de beperkend kant van deze nieuwe procedures, dit is de voorwaarde om bepaalde activiteiten opnieuw kunnen starten.

Bedankt voor je geduld.

Je wilt naar de grot  

U vindt hier, een agenda en een reserveringsformulier.

De agenda toont de bezetting van de belangrijkste grotten voor de komende weken.

Als de grotten die u wilt bezoeken niet op de onderstaande agenda staat, is dat omdat die vrij toegankelijk is (of omdat ze onderworpen is aan gereguleerde toegang). Deze lijst met grotten wordt aangepast en indien nodig aangevuld (afhankelijk van de verzoeken).

In deze fase (tot 1 juli) is het nog steeds aan te raden geen aanvraag in te dienen voor grotten met een bepaalde moeilijkheidsgraad. (Bernard, Wéron, Chawresse, etc.).

Uw activiteit moet gebeuren onder de verantwoordelijkheid van een ter plaatse aanwezige "Covid-supervisor". Door te reserveren verbindt de club zich er daarom toe om een ​​"Covid-supervisor" te benoemen die voor een correcte toepassing van de aanbevelingen zal zorgen (zie de rol van de "Covid- supervisor"). 

Handleiding
 • Raadpleeg de agenda om een ​​datum en een holte te kiezen.
  • Vrije cel = nog vrij 
  • Vak V (groen) = grot is bezet, maar er zij nog vrije plaatsen 
  • Vak X (rood) = volzet
 • Vul het formulier onderaan de pagina in om een ​​grotreservering aan te vragen.
  • Alle velden zijn verplicht behalve het gedeelte "opmerkingen" (optioneel). Bedankt om het formulier goed in te vullen.
  • Vul in het veld "gewenste grot” ook de gemeente in, om fouten te voorkomen.
  • De aanvraag kan alleen worden gedaan voor een groep van maximaal 10 personen. Als u met meer bent, dient u een tweede verzoek in.
  • Geef uw aankomst- en vertrektijden (schatting) aan, hierdoor kan een andere club u op dezelfde dag voorgaan of opvolgen.
 • We nemen per e-mail contact met u op:
  • Of om u om aanvullende informatie te vragen
  • Ofwel om u een reserveringscertificaat te bezorgen (bij inspectie ter plaatse mee te nemen).

Houd er rekening mee dat de het ingewikkeld is om het systeem te beheren, dat de beperkingen niet van ons komen, maar ons worden opgelegd in een context die tolerantie en solidariteit voor iedereen vereist. Al deze procedures zijn ook nieuw voor ons. Wacht dus niet op een onmiddellijke reactie, het zou dus kunnen dat je geplande activiteit niet kan uitvoeren.

Voor toekomstige reserveringen wordt clubs verzocht de grotten minimaal een week van tevoren te reserveren. Reserveringen worden gemodereerd aan het einde van de dag (werkdagen).

Meer informatie 

Informatie over de invloed van het COVID-19 virus op het duiken en ook de gewone speleologie kan hier vinden.

Meer informatie over de maatregelen van de overheid vind je op de volgende website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Vanuit het VVS en haar werkgroepen zijn de volgende activiteiten geannuleerd of uitgesteld:

 • 21-22/03: Examenweekend brevet A -> nieuwe datum nog te bepalen. De deelnemers worden hiervan op de hoogte gehouden, door de werkgroep speleologische vorming.
 • 23/03: Touwtechnieken training voor grotduikers -> een nieuwe datum wordt onderling afgesproken met de mogelijke deelnemers, door de werkgroep grotduiken.

Vanuit de Europese Speleo Federatie werden ook een aantal activiteiten geannuleerd of verplaats. Alle informatie hierover vind je hier.

We houden jullie verder op de hoogte via onze website en de VVS-nieuwsbrief.

Voor verder vragen kan je terecht bij het VVS secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens het bestuur van het VVS.